Політика HSEQ в компанії TOTAL .

Минулого тижня у нас, як постачальника транспортних послуг, розпочався щорічний аудит HSE 2020 концерну TOTAL. Головними темами є аналіз діючих робочих інструкції, програм підвищення кваліфікації співробітників (починаючи з логіста в офісі і закінчуючи водіями), що діють превентивних процедур і протоколів на випадок небезпечних ситуацій, охорона праці і екологічна безпека.


Аудит включає в себе три етапи:


Перший – аналіз робочих інструкцій, анкетування, впровадження останніх тенденцій концерну TOTAL в свої бізнес-процеси.

Другий етап – виїзна інспекція основних автопарків нашої компанії, яких ми залучаємо до роботи, спілкування з представниками автопарків та водіями.

Третій етап – контрольна зустріч з інспекцією концерну TOTAL з Європейського офісу, відповідальних за імплементацію процедур HSE 2020 для всіх підрядників, підведення підсумків.

Однією і важливих тем спілкування була «стоп-карта».

Всі співробітники підрозділу концерну TOTAL, від менеджменту до фахівців, знають і застосовують політику «стоп-карти». Це важливий захід, який говорить про те, що якщо будь-які дії або ситуація здаються вам небезпечними для одного або кількох людей, для обладнання або для навколишнього середовища, у вас є право втрутитися в процес і зупинити його. 


Важливо відзначити, що це стосується абсолютно всіх співробітників концерну будь-якої спеціалізації. Наприклад, співробітник відбирає пробу продукту без захисних окулярів, або монтажник працює без страховки, працівник проводить зварювальні роботи без захисного екрану, або співробітник який став очевидцем такої небезпечної ситуації. 


«Стоп-карта» – це ініційована співробітником пауза в роботі або зауваження з боку, що мотивує тимчасово призупинити діяльність, яка несе потенційну небезпеку, задати питання і обговорити ситуацію, негайно вирішити проблему, на яку звернули увагу, і не допустити небезпеки.


Цей захід також поширюється на всіх підрядників і контрагентів концерну, в тому числі і нас, як постачальників транспортно-логістичних послуг. Концерн TOTAL є для нас еталоном в області процедур HSEQ. На практиці ми відчуваємо правильність і безпеку такої роботи.


Найпростіший приклад дії такої «стоп-карти» в транспортній сфері: під час виконання рейсу, водій звернув увагу на погану якість дорожнього покриття і відсутності достатнього освітлення (при цьому згідно показань тахографа і умов заявки клієнта він повинен був продовжувати рух для своєчасної вивантаження) . Водій знайшов безпечне місце для зупинки, зателефонував відповідальному логісту GANEX, ми зі свого боку зв’язалися з клієнтом і прийняли рішення про припинення руху до ранку. Вранці водій продовжив рух в максимально безпечному швидкісному режимі. Клієнт врахував дану паузу в роботі при плануванні часу розвантаження на складі. На майбутнє, ми розробили альтернативний маршрут руху для даної ділянки, щоб не створювати загрозливих ситуацій.


Багато хто може сказати, що у вищенаведеному прикладі немає нічого нового і надординарного, що абсолютно логічно зупинити рух автомобіля в умовах підвищеної небезпеки. Але, суть політики використання «стоп-карти» компанії TOTAL полягає в тому, що абсолютно до всіх співробітників, підрядників і субпідрядників в рамках офіційної процедури доноситься важливість роботи по детальному алгоритму (побачив-зупинив-обговорив-виправив-продовжив), і всіляко заохочується слідування цій процедурі. Тобто водій (з вищевказаного прикладу) точно знає, що правильним рішенням буде зупинка руху, що його не будуть «підганяти» і змушувати йти на невиправданий ризик для життя, здоров’я, вантажу та навколишнього середовища (для того щоб зберегти термін доставки), і що після прийняття рішення про зупинку він не зіткнеться зі штрафними санкціями або іншими негативними наслідками в подальшому.


Іншими словами, сама процедура фіксує, що для компанії TOTAL головними пріоритетами є безпека життя і здоров’я, комфортні умови роботи і турбота про навколишнє середовище. Це на 100% правильний підхід (і дуже класно, що TOTAL його транслює на інших учасників своїх бізнес-процесів).


Все вищевикладене наочно ілюструє правильність такого підходу і філософії нашого клієнта, який успішно застосовується у всіх процесах нашої компанії.


На фото:

Любов Пелліцарі (Генеральний директор концерну TOTAL в Україні, друга праворуч).

Андрій Арсеньєв (Фінансовий директор концерну TOTAL в Україні, перший праворуч).

Катерина Маслова (Спеціаліст з логістики та обслуговування клієнтів, третя праворуч)